От идеята до големия екран

 От идеята до големия екран

Синелибри организира двудневен курс на тема „От идеята до големия екран“, който ще се проведе в рамките на предстоящото осмо издание на Международния кино-литературен фестивал. Курсът се състои от два последователни мастър класа, предлагащи синтезирано, есенциално знание за основите на реализацията на един филм, фокусирайки се върху две ключови теми „Сценарно писане“ и „Предпродукция, снимачен процес и постпродукция“.
Безспорното предимство на обучителната инициатива са нейните лектори – доказани експерти в областта на теорията и практиката на кинопроизводството (респективно в българска и в международна среда), като и двамата са творци с многогодишен опит, които познават в дълбочина процеса на създаване на филми. В мастър клас 1 „Сценарият – задължителната основа на всеки филм“ лектор ще бъде Александър Чобанов. Той е български сценарист и писател. Автор е на сборниците с разкази „Колекция 18“, „Летен следобед“ и „Квантова градина“, както и на романите „Хлапета“, „Неотминало“ и „Дъждът оставя следи“. Сценарист е на едни от най-популярните български сериали през последните години – „Отдел издирване“, „Съни бийч“, „Дяволско гърло“, „Под прикритие“, сезони 2 и 3, „Четвърта власт“, „Дървото на живота“, сезон 2, както и на пълнометражния филм „Привличане“.
Владимир Тодоров ще води мастър клас 2 „Зад кулисите на кинопроизводството. Той е художник и илюстратор с многогодишен опит в игралното и анимационното кино. След завършването на Художествената гимназия в София и кратък курс по анимация във ВИТИЗ заминава за Лондон, където започва работа в студиото на Стивън Спилбърг. През 1995 година се присъединява към студиото на Ули Майър, където работи по „Космически забивки“ и „Изгубени в космоса“, а през 1997 година си сътрудничи с Уорнър Брадърс във връзка с пълнометражния филм The Quest For Camelot. Следващата година е поканен в екипа на „Сони Пикчърс“ в Лос Анджелис, където работи като аниматор и художник на сториборд. Работил е върху концептуалния дизайн на цяла поредица от хитови заглавия, сред които са „Стюарт Литъл“, „Хари Потър и философският камък“, носителят на „Оскар“ – The Chubbchubbs! и други. Съвместно с Робърт Земекис работи върху дизайна на „Полярен експрес“, „Беулф“ и „Коледна песен“.
Целта на настоящия курс е да предложи фундаменталния знания, умения и практически съвети, необходими както в областта на подготовката и създаването на киносценарий, така и в самия процес на филмово производство. Мастър класовете са адресирани към любители и представители на професионалните среди с минимален опит до този момент, желаещи да разширят своите познания и да се впуснат в предизвикателството „да правиш кино“. Подходящи са за сценаристи, писатели, драматурзи, продуценти, режисьори, маркетинг специалисти, студенти и за всеки, който мечтае да работи в киното и да разкаже своята история, стига да не е „абсолютно начинаещ“. Можете да изберете дали да посетите двата мастъркласа, или само единия от тях, в зависимост от знанията и уменията, които искате да придобиете.
Курсът ще се проведе на 29 и 30 октомври в Каса Либри.

Велин Манов

Подобни публикации