Още пет филма в Балканския конкурс на София Филм Фест

 Още пет филма в Балканския конкурс на София Филм Фест

Кадър от филма „Кошерът“

Балканският конкурс на София Филм Фест традиционно включва едни от най-успешните филми от региона през изминалата година. 2022-ра не е изключение – в програмата ще бъдат представени предизвикателни заглавия, завоювали престижни отличия на едни от най-авторитетните кинофестивали в света.
Новата социална сатира на румънския режисьор Раду Жуде „Каръшко чукане или шантаво порно“, носител на „Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинале 2021, проследява несгодите на учителката Еми, която осъзнава, че кариерата и репутацията ѝ са сериозно застрашени, след като в интернет се появява порно-видео с нейно участие. Еми отказва да се поддаде на обществения натиск, макар че може да се окаже изкупителна жертва, върху която се трупат чужди грехове.
Дебютният филм „Света Еми“ на американската режисьорка с гръцки произход Арасели Лемос пренася зрителите в особения свят на филипинската имигрантска общност, който се намира близо до пристанището Пирея. Хората там мечтаят за по-добър живот, но реалността се оказва по-жестока и сурова от очакванията. Майката на главната героиня Еми и сестра ѝ Тереза е принудена да се върне обратно в родината си, след дълги години работа за богата гъркиня, възползвала се от нейните лечебни способности.
„Кошерът“ е пълнометражният дебют на режисьорката Блерта Башоли, базиран на истинска история, а творбата бе удостоена с голямата награда на журито, с наградата на публиката и с наградата за режисура в Сънданс 2021. Филмът пресъздава борбата на една жена за оцеляване в общество, подвластно на патриархални предразсъдъци, в самия край на ХХ век, когато спомените за войната в Сърбия още не се избледнели, а тя не е намерила изчезналия си съпруг.
С девет приза – от фестивалите в Анкара, Антакия, „Златен портокал“ в Анталия, както и с наградата „Откритие“ на ФИПРЕССИ в Торонто, „Анадолският леопард“ на Eмре Каиш (Турция-Германия-Полша-Дания) влиза със сериозна заявка и в надпреварата на Балканския конкурс. В основата на сюжета е необичайната връзка между един самотен мениджър на най-старата зоологическа градина в Турция и неговата асистентка. Те решават да скрият смъртта на най-стария обитател на зоологическата градина – прочутия анадолски леопард, за да спрат процеса на приватизация, и като фалшифицират бягство на голямата котка, двамата задействат абсурдна поредица от събития и ситуацията излиза извън контрол.
В „Интрегалде“ на румънския режисьор Раду Мунтеан група активисти с хуманитарна мисия пристигат в отдалечен район на Трансилвания, за да предложат на жителите различни стоки. Като се изключат няколко мимолетни кавги между членовете на групата, всичко изглежда върви добре за Мария и Дан. Но скоро след като се натъкват на дезориентиран местен жител и се опитват да му помогнат, нещата се объркват.
София Филм Фест е между 10 и 31 март.

Велин Манов

Подобни публикации