Паметна среща за 100 години Лазар Николов

 Паметна среща за 100 години Лазар Николов

Лазар Николов

Паметна среща, посветена на забележителния български композитор Лазар Николов по повод 100 години от рождението му, ще се състои в навечерието на новия сезон на Софийската опера и балет.
Инициатор на събитието е акад. Пламен Карталов, за когото е мисия да отдава почит на големите български творци. На тази среща зрителите ще си спомянт за композитор, който е сред основателите на българския музикален авангард, но е и автор на филмова и театрална музика; съвременен майстор на музиката – отричан и заклеймяван, но по-късно възхваляван и почитан. Ще участват изтъкнати творци, музикални дейци и журналисти, сред които акад. Георги Минчев, проф. Боянка Арнаудова, проф. Ангелина Петрова, проф. Велислав Заимов, доц. Илия Граматиков, композиторът Ценко Минкин, баритонът Иван Консулов.
Началото на новия сезон на Софийската опера и балет по традиция ще даде българско заглавие..Този път това ще бъде „Чичовци“ – втората опера на Лазар Николов по повестта на Иван Вазов. Творбата е създадена през 1971 година и дълги години няма сценична реализация. Първата ѝ постановка в Софийската опера е на 2 март 2022 година. Пламен Карталов създава един театър на абсурда с точни послания към нашето време. Премиерата на „Чичовци“ се превърна в огромно събитие в музикалния живот на България и бе високо оценена от редица творци.
Събитията ще се състоят на 6 и 7 октомври.

Велин Манов

Подобни публикации