Песента на вакуумираното пиле

 Песента на вакуумираното пиле

„Песента на вакуумираното пиле“ е смущаващ, ироничен, абсурден роман, родеещ се с психологически трилър, сатира на консуматорското мислене, пропита с кръв и нежност. С тази творба Люси Рико изправя читателите пред въпросите на свръхпотреблението, на честността, на отношението ни към животните, към живота и смъртта.
След смъртта на майка си Полин се завръща в семейната ферма, където я чака наследство от триста пилета. Пилета, за които трябва да се грижи, но трябва и да убие и продаде. Привързана към своите пернати, всяко със своето име и индивидуалност, Полин решава да им отдаде посмъртно почит с кратък разказ за живота им. И така, към вакуумираната опаковка на пилето за продан, се добавя неговата ръкописна биография-епитафия. Посрещната с неприязън и подигравки от местните жители, идеята допада на предприемчивия Фернан, развива се, придобива внушителни размери и се изплъзва от контрола на Полин.
Люси Рико е родена Перпинян, близо до френско-испанската граница. Живее и работи в Обервилие, Перпинян и Клермон-Феран. Освен сценарист, Люси Рико е кинорежисьор и преподавател. „Песента на вакуумираното пиле“ е първата ѝ книга. През 2021 година тя е отличена с наградата за роман с екологична насоченост, с наградата за дебютен роман Cheval Blanc и с наградата Vendanges Littéraires. Наскоро излезе от печат и вторият роман на писателката GPS.
Люси Рико ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал. Тя ще представи романа си на 11 декември.
Преводач на „Песента на вакуумираното пиле“ е Румяна М. Станчева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации