Петра Йовановска представя „Бягство от кръга“

 Петра Йовановска представя „Бягство от кръга“

„Бягство от кръга“ е изложба на чешката художничка Петра Йовановска, която живее и твори в Република Северна Македония.
Авторката използва различни медии като част от експеримент, но в същото време всичко е в синхрон. Кръгът няма начало, няма край, няма ъгли, няма страни. Неограничава, въпреки че придава форма. Всичко вътре и извън него е в движение, той е и нулата, от която всичко започва и накрая се връща. Призовава за действие, символизира времевите цикли, движението на планетите около Слънцето, тоталитаризма, удоволствието, концентрацията, единството, съвършенството, революцията и еволюцията.
„Психологически казано, кръгът ни позволява да отпечатаме себе си, тоест нашето „Аз“ в една универсална, безгранична схема на Вселената и по този начин да стоим наравно с всички живи същества, дори с всичко, което ни заобикаля. Точно това правя и аз, отпечатвам „себе си“ – моите мисли, емоции в картината – в кръга. Правя го посредством различни медии и техники, например чрез графични техники като линогравюра и релефен печат, колаж, фотография, рисунка, живопис, изследвам безкрайността от варианти на играта с кръга. Чрез серийност и мултипликация на една и съща форма постигам значителна динамика на изображението, която се подсилва от структурата“, коментира художничката.
Петра Йовановска е родена в Йесеник. Завършва Факултета за изящни изкуства в Университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие. Има над 30 самостоятелни и над 300 колективни изложби по цял свят. Носител е на редица отличия от представяния в Япония, САЩ, Австрия, Република Северна Македония, Румъния, Чехия, Франция и други. Участва в пленери в Чехия, Полша, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Сърбия.
Изложбата „Бягство от кръга“ ще бъде от 1 март в Чешкия център.

Велин Манов

Подобни публикации