„Пещерата“ – антиутопия от Жозе Сарамаго

 „Пещерата“ – антиутопия от Жозе Сарамаго

„Пещерата“ от Жозе Сарамаго е типичен за автора роман – с нестандартна пунктуация, проникновени размисли, притчи, библейски препратки, психологическа и философска дълбочина, с тънък хумор и ирония. Той с размах рисува релефна фреска на разтърсващите промени в бита и битието на едно семейство и в манталитета на днешното общество.
В едно безименно селце един грънчар и неговата дъщеря изработват глинени съдове в стара примитивна пещ, за да ги продават на безименния гигантски модерен Център. Но Центърът отказва да купува техните изделия, тъй като вече не задоволяват изтънчените вкусове на клиентите. Тогава баща и дъщеря започват да ваят фигури от глина, но и те са безцеремонно отхвърлени. А зетят на възрастния грънчар работи в Центъра като охранител и тримата се преселват в чудовищния 48-етажен конгломерат от търговски, развлекателни и жилищни пространства, където зловещо разкритие ще преобърне живота им завинаги.
Сарамаго създава изразителна оруелска антиутопия, преосмисляйки платоновата алегория за пещерата с окованите хора. Символ на илюзорния свят на сенките, на имитацията е Центърът с неговите обитатели, затворени в измамна изкуствена среда, противопоставен на естествените възприятия, на простите, но истински чувства, на верността на едно куче, на една неочаквана любов, на изконната човешка природа.
През 2022 година се отбелязаха 100 години от рождението на Жозе Сарамаго с ново специално издание на романа шедьовър „Слепота“. Сега за пръв път на български език излиза „Пещерата“. По думите на писателя това е и последната книга от своеобразна трилогия, която включва „Слепота“ и „Евангелието по Исуса Христа“.
Книгата ще бъде представена на 24 януари в „Топлоцентрала“ от преводачката Илияна Чалъкова в разговор дискусия със Светлозар Желев и в присъствието на Анаиза Гордино, директор на Португалския културен център „Камойш в София“.
Пещерата“ се издава от „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации