Пивоварите с юбилейни годишнини

 Пивоварите с юбилейни годишнини

Биреният бранш отбелязва три значими юбилея – 140 години от създаването на пивоварната промишленост в България, 65 години пивоварна наука у нас и 30 години от основаването на Съюза на пивоварите в България.
За миналата година добавената стойност от производството и продажбите на бира в България се изчислява на 528 милиона лева, а общо приходите към бюджета са прибл. 332 милиона лева, от които акцизите са 75 милиона Инвестиционните проекти в пивоварните компании продължават, като за последните две години капиталовите инвестиции в бранша са 77 милиона лева. Производството и продажбите на бира осигуряват работна заетост за близо 26 000 човека. От тях 8% са директно заетите в пивоварната промишленост, 32% в секторите на доставките и 60% в търговията, заведенията и туризма.
През 2020 година, по данни на Агенция „Митници“, биреният пазар в страната е 5 220 000 хектолитра. Към днешна дата в страната се произвеждат над 160 марки бира, като само през миналата година новите асортименти са над 25. Проучванията показват, че в България след бутилираните води бирата продължава да е най-предпочитаната напитка. През 2020 година честотата на консумация на пиво се запазва на нивата от 2019 година. 55% от българите пият бира поне веднъж седмично, а 65% – веднъж месечно, което е индикация, че сънародниците ни са лоялни към бирената категория.

Велин Манов

Подобни публикации