Победителите на Huawei Smartphone Film Festival

 Победителите на Huawei Smartphone Film Festival

С тържествена церемония беше официално закрито третото издание на фестивала за мобилно кино Huawei Smartphone Film Festival, организиран от Синелибри с подкрепата на „Хуауей“, който тази година се проведе под мотото #OpenForMoreStories. Всички наградени филми, заснети с Huawei P50 Pro, бяха официално представени от журито и излъчени на голям екран. Историите и техните автори бяха приветствани от не по-малко развълнуваната публика.
Победителите получиха устройство Huawei P50 Pro, грамота, почетна статуетка, книги с разкази от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, съпроводени с екоторба с цитат от майстора на късата форма – Хорхе Луис Борхес. Един от зрителите в залата си тръгна от прожекцията със специален подарък Huawei Watch GT3 Pro.
На трето място беше класиран филмът „Крачки“ на Мария Иванова и Ралица Аджиларска, представен от Илиян Джевелеков, според когото творбата умело използва статистики като „метафора за живота“. В опит да не издава прекалено много преди прожекцията, режисьорът сподели свои любопитни наблюдения, свързани с човешкото битие: „спим през 1/3 от живота си“, „гледаме телевизия 12 години“ и т.н.
Второ място журито отреди на филма на Велианна Кашева „Невидима“. Той беше представен от Нели Димитрова, която изрази вълнението си от работата с млади и талантливи хора, мотивирани да се развиват в киноиндустрията. Сценаристката поздрави Велианна Кашева за постигнатия напредък по отношение на развитието на съответния трийтмънт до равнището на завършен късометражен филм.
Лина Павлова е големият победител на третото издание на Huawei Smartphone Film Festival с псевдодокументалния филм (или „мокюментари“) „Последният вампир на София“, в който главната роля на вампира Спиридон е поверена на актьора Леонид Йовчев.
Филма представи Теодора Духовникова. Актрисата призна, че е „респектирана“ от идеята на създателите и възнамерява да следи бъдещата им работа отблизо. Според нея „Последният вампир на София“ би могъл да спечели награди на редица фестивали. Неговото качество вдига високо летвата за участниците в бъдещите издания на фестивала и показва колко стойностно може да бъде мобилното кино.

Велин Манов

Подобни публикации