Повече, отколкото обичам живота си

 Повече, отколкото обичам живота си

„Повече, отколкото обичам живота си“ от един от най-изтъкнатите писатели на Израел – Давид Гросман e история за три поколения несломими жени, осветляваща дълбините на човешкото сърце и живата тъкан на семейството.
Книгата е забележителен роман, вдъхновен от действителен случай. Пропита от страдание, любов и жажда за изцеление, това е историята на три поколения жени и на една тайна, която трябва да бъде разказана. Вера, Нина и Гили пътуват заедно от Израел до Голи Оток, наричан още Адриатическия Алкатраз, където Вера е била измъчвана като враг на народа в Титова Югославия. Това необичайно пътешествие е филтрирано през обектива на Гили, която се опитва да направи филм, но всъщност разкрива сложните изисквания на романтичната и родителската страст.
Давид Гросман е роден в Йерусалим. Той е един от най-ценените съвременни израелски писатели, автор на десетки творби, както публицистични, така и романи за деца и възрастни. Още с появата си особена популярност придобива романът му „Ще бягаш ли с мен?“, по който е заснет и филм. Гросман е носител на най-значимите израелски литературни отличия, а през 1998 годинаа е удостоен със званието Кавалер на ордена за изкуство и литература на френското министерство на културата. Присъдена е и една от най-престижните международни награди – „Ман Букър“ за романа „Един кон влязъл в бар“. Издадена през 2014 година, творбата веднага се превърна в бестселър, претърпя три издания и бе преведена на 23 езика, а известният телавивски Камерен театър представи успешна адаптация за театрална сцена.
Преводач на „Повече, отколкото обичам живота си“ е Велина Минкова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации