Погледни на Украйна с други очи

 Погледни на Украйна с други очи

Кадър от филма „Влакът: Киев – Война“

Международният фестивал на етнографско кино „ОКО“ организира прожекции на украински филми под надслов „Погледни на Украйна с други очи“. Програмата включва 3 късометражни и 3 пълномтеражни документални филма, които разказват истории за народа на Украйна.
Филмовото пътуване ще започне от Донбас с поетична късометражна лента за Мариупол и с противоречивия, но много откровен пълнометражен филм, заснет във влака, свързващ Киев и Донбас. Следва преместване в западната част на Украйна и ще бъдат показани традиции на нейните жители. Филмовото турне ще приключи в слънчева украинска Бесарабия, усещайки през екрана нейното изключително гостоприемство и силно чувство за идентичност.. Всеки ден след прожекциите ще има разговори в Zoom с режисьорите на филмите.
Целта на програмата е да се покаже колко разнообразна и богата е Украйна, как е обединена от всеотдайната любов на гражданите към своята земя. Филмите ще дадат възможност да опознаят Украйна на тези, които не са били там. А за украинците това ще бъде шанс да се насладят на дълбоки лични прозрения за Донбас, Задкарпатието и Бесарабия.
Директорът на филмовия фестивал Татяна Станева коментира: „Нашият фестивал проповядва толерантност, неговата мисия е да създава междукултурен диалог. Да говорим за това, за което обикновено се мълчи. Културата е основата на всяко общуване и взаимодействие, най-мощното оръжие и инструмент за влияние. Сигурна съм, че ако имаше повече етнографски филми и филмови фестивали, ако хората гледаха повече такива филми, войните щяха да са по-малко. Украйна е невероятно богата на разнообразие и красота, дълбочина на културата, която искаме да споделим с вас. Искаме светът да я познава не само заради Чернобил, Майданите, революциите и войната, но и заради мощната култура и етнография, с които изобилства. Въпреки че никога вече няма да можем да забравим войната.“
По врема на инициативата ще бъде представена фотографска изложба, която ще покаже красотата на регионите от филмите.
Прожекциите са от днес, 24 май до 26 мaй в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации