Поезия и анимация в „Щрих и Стих“

 Поезия и анимация в „Щрих и Стих“

Поезия и анимация се срещат в „Щрих и Стих“. Проектът представлява 12 анимационни филма, създадени на основата на съвременни български стихове.
След две успешни издания „Щрих и Стих” е към своя край. Изложби, срещи с режисьори и поети, прожекции на филми, концерти, анимационни работилници за деца, представяне на флип-книги и много други събития ще съпътстват финала на инициативата.
Внезапо починалият поет Марин Бодаков е част от проекта. Приживе той коментира:„Аниматорите от „Щрих и Стих“ освободиха нашите стихотворения. И ни показаха, че текстовете съдържат светове, че могат, че можем. И е много хубаво. Защото уталожва усещането за обществен разпад с усещането за творческа близост, между поети и режисьори.“
Всеки филм е създаден от различен творчески тандем от поет и художник-режисьор. Стихове на Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога са отправна точка на режисьорите Иван Богданов за „Млекарката“, Аспарух Петров за „Малко сутрешно престъпление“, Борис Десподов за „Одеонъ“, Милен Витанов за „Естествен роман в 8 глави“, Йоана Александрова за „Плитка вена“, Далибор Райнингер за „Последният ден“, Весела Данчева за „Любов по време на туризъм“, Петя Златева за „Задачи за деня“, Наталия Атанасова за „Екзистенциално“, Борис Праматаров за „Постиндъстриал“, Ина Николова за „Над нещата“ и Дмитрий Ягодин на „100% настроение“.
„Щрих и Стих“ е реализиран по идея на Весела Данчева.
Събитията от „Щрих и Стих“ са между 16 септември и 1 октомври в галерия „Прегърни ме“, Дом на киното и книжарница НБУ в Центъра.

Велин Манов

Подобни публикации