Пол Шрейдър се завръща с „Комарджията“

 Пол Шрейдър се завръща с „Комарджията“

Оскар Айзък

Легендарният сценарист Пол Шрейдър на легенгарния филм от 1976 година „Шофьор на такси“ на Мартин Скорсезе се завръща като режисьор в киносалоните от днес с трилъра „Комарджията“.
Уилям Тел (Оскар Айзък) е бивш военен следовател, който живее под прикритие като дребен комарджия. Подреденият му живот се обърква, когато се среща с Кърк (Тай Шеридан) – млад мъж, който иска да отмъсти на общ враг. С помощта на загадъчнaта финансистка Ла Линда (Тифани Хадиш) Тел въвежда Кърк в хазартните среди, за да го отклони от целта, но скоро открива, че призраците от миналото няма да го напуснат толкова лесно.
„Дългата игра“ в „Комарджията“ на режисьора Пол Шрейдър всъщност е с цел изкупление. Реализиран с характерната за Шрейдър кинематографична наситеност, този трилър на отмъщението разказва историята на бивш военен, участващ в брутални разпити, който се превръща в комарджия, принуден да живее със спомените от своята младост. Бившият редник Уилям Тилич е войник от специалните части, който носи моралната тежест на мъчителни престъпления в Ирак. След като излежава присъдата си в затвора, той намира своето призвание като професионален комарджия в американските покер среди, но стореното в миналото го преследва непрестанно, дори и след като излиза от изолацията и отчаянието на затвора и открива топли чувства и връзка в свободния свят. Единственото решение, което му остава, е веднъж завинаги да разчисти сметките си с наследството от отминалите години.
Изпълнителен продуцент на филма е Мартин Скорсезе, с когото Шрейдър работи по легендарните „Шофьор на такси“, „Разяреният бик“ и „Последното изкушение на Христос“. „Комарджията“ притежава специфичния авторски стил на ветерана-режисьор, като се потапя до дълбините на екзистенциалното отчаяние на главния герой (Оскар Айзък) и все пак му дарява момент, в който той намира близки хора, които биха могли се превърнат в съвсем нетрадиционно семейство – специалистката по инвестиции в картоиграчи Ла Линда (Тифани Хадиш) и младият, жадуващ за отмъщение Кърк (Тай Шеридан).

Велин Манов

Подобни публикации