Поп арт артисти в нова изложба

 Поп арт артисти в нова изложба

Евгени Йонов и Деница Гергова

Световни и български поп арт артисти присъстват в нова изложба с името Pop Art.
В експозицита посетителите ще видят творби на световните имена творили в течението Поп арт като Анди Уорхол, Рупърт Смит, Джим Дайн, Робърт Марс и други. Евгени Йонов е българското име в изложбата. Ще бъдат представени сериграфии с образа на Мерилин Монро на Анди Уорхол, „Кока Колата“ на Робърт Марс и много други.
Поп Арт е художествено движение, което възниква през 50-те години на миналия век. Концепцията му се изразява в това, че то не се отнася толкова до самото изкуство, колко до нагласите, усещанията, тенденциите, случките, които са довели до него. Поп Артът често взема като свои образи и обхваща теми от масовата култура – рекламата, комикси, етикети и лога на продукти, които фигурират видно в поп изкуството.
Името на Анди Уорхол днес е синоним на Поп Арт. Без съмнение един от най-популярните и влиятелни артисти от втората половина на XX век. Уорхол става известен с ексцентричните си мастилени рисунки в небрежен стил и на петна, представляващи обувки. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности (Елвис, Мерилин, Лайза Минели, Лиз Тейлър и други). За него тези предмети и хора олицетворяват американските културни ценности. Уорхол достига прозвище на легенда още преди ранната и неочакваната си смърт през 1987 г.
Изкуството на Робърт Марс е вдъхновено от Американа, американската поп култура от 60-те години на ХХ век. В работите си използва техниката на напластяване на цветовете в смесица с много финно колажиран печат и символиката от 50-те и 60-те години на ХХ век. Индустраилният дизайн, графичния дизайн и архитектура, неоновата култура и въобще всички икони от средата на ХХ век играят важна роля в работата му.
Джим Дайн е американски художник, чието творчество се простира над шестдесет години. Работите на Дайн включват живопис, рисунка, щампи, скулптура и фотография. Ранните му творби обхващат асемблиране и хепънинг, докато през последните години поезията му, както в публикации, така и в четения, се увеличава.
Pop Art ще бъде ще бъде между 17 март и 2 април в Vivacom Art Hall Оборище 5.

Велин Манов

Подобни публикации