Почетоха 110 години от рождението на Живко Сталев

 Почетоха 110 години от рождението на Живко Сталев

В навечерието на 110-ата годишнина от рождението на един от най-знаковите български юристи на XX век – проф. д.ю.н. Живко Сталев – негови колеги, близки и ученици се събраха за възпоменателна среща.
Издателство „Сиела“ представи новите издания на два от най-бележитите му трудове – „Сила на пресъдено нещо в гражданския процес“ и „Нормативната сила на фактическото“. Участие в разговора, посветен на живота и професионалните успехи на проф. Сталев, взеха синът му – известният юрист и дипломат Стоян Сталев, проф. Васил Мръчков, бивш директор на Института по правни науки към БАН, проф. Иван Тодоров, председателят на Арбитражния съд към БТПП – дългогодишният върховен съдия и бивш член на Конституционния съд Благовест Пунев, председателят на БТПП Цветан Симеонов, зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Търговската колегия Евгений Стайков и арбитърът Станимир Цоцов.
Проф. Васил Мръчков сподели, че „Човек е жив, докато е в паметта на хората, в паметта на читателите. Проф. Сталев продължава да живее с това, което написа“. Той припомни на присъстващите, че проф. Сталев е автор на първия Граждански процесуален кодекс, заедно със своя учител проф. Димитър Силяновски, на когото остава признателен до края на живота си.
„Нормативната сила на фактическото“ е венец на неговото творчество. Това е сериозен философски труд, в който проф. Сталев свързва правото с психологическите усещания – защото правото има психическо битие, а не само нормативно“, припомни Благовест Пунев за философските възгледи на проф. Сталев и изтъкна огромния му принос към възвръщането на интереса към философията на правото.
Евгений Стайков, който дълги години познава проф. Сталев и семейството му, разказа, че той е бил „Прекрасен човек, когото беше удоволствие да слушаш. Не познавам друг, който да може толкова ясно и увлекателно да защитава тезите си“.
Цветан Симеонов подчерта основополагащия принос на проф. Сталев към арбитража у нас с думите: „Благодарение на него още през 1988 г. беше приет Законът за международния търговски арбитраж. Държави с големи претенции, като Австрия, го направиха 15 години по-късно. Очевидно е, че е имал визия за години напред“.
Арбитърът Станимир Цоцов илюстрира взискателността и прецизността на професора с лична история. Той разказа как преди 30 години, когато поел първото си дело в АС на БТПП, вечерта телефонът в дома му позвънил и той дълго отговарял на въпросите на проф. Сталев. А след това съпругата му го попитала: „Ти на изпит ли беше?“.
Стоян Сталев напомни любимата максима на баща си – „Когато боговете искат да накажат някого, го лишават от чувство за мярка“ и подчерта именно колко важно е чувството за мярка в сложната геополитическа ситуация, в която света се намира в момента.
В заключителните си думи проф. Иван Тодоров говори за човека Живко Сталев, за чувството му за мярка, за силата на авторитета му и за многобройните теми, които са обсъждали заедно. „Неговите книги трябва да се четат и би било хубаво повече юристи да ги прочетат“, добави той в края на речта си.
Събитието приключи с прожекция на филма на Васил Чобанов „Патриархът на правото“, създаден по повод 100-годишнината от рождението на Живко Сталев.

Велин Манов

Подобни публикации