Почина Антон Дончев

 Почина Антон Дончев

Големият български писател Антон Дончев е издъхнал във Военномедицинска академия след тежко боледуване на 92-годишна възраст.
Авторът на романа „Време разделно“ е прекарал последните си дни в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение заявяват, че той е починал след сърдечно боледуване.
Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане. Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ век, е написана през 1964 г. само за 41 дни. Романът е преведен на 30 езика, с над 2 милиона тираж. Екранизиран е през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. През месец юни 2015 г. „Време разделно“ е избран за най-любим филм на българските зрители в допитването на БНТ „Лачените обувки на българското кино“.

Велин Манов

Подобни публикации