Почина Исей Мияке

 Почина Исей Мияке

Снимка: Фейсбук

Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече от половин век, е починал на 84 години, съобщи за АФП служителка в офиса му в Токио. „Той почина на 5 август вечерта“, каза тя в телефонен разговор, като отказа да посочи името си, както и подробности за смъртта на дизайнера. Японската обществена телевизия и други медии в страната също разпространиха вестта. По-късно от дизайнерското му студио уточниха, че Мияке е страдал от рак на черния дроб.
Дизайнерът определи епоха в съвременната история на Япония, през 70-те години се превърна в звезда сред поколението дизайнери и артисти, сдобили се със световна слава, очертавайки уникалната за Запада японска визия за света.
Погребението на дизайнера вече се е състояло в тесен семеен кръг, каквото е било желанието му и не се предвиждат публични траурни церемонии.
Роден на 22 април 1938 година в Хирошима, Мияке е седемгодишен, когато на САЩ извършват първата атомна бомбардировка в историята над родния му град на 6 август 1945 година, при която загиват 140 000 души. Той оцелява, майка му умира три години по-късно от последици от радиацията.
Мияке завършва университета за изящни изкуства в Токио, през 1965 г. заминава за Париж, където учи в школата към синдиката на парижката висша мода. През 1970 г. основава дизайнерското си студио в Токио, а няколко години по-късно открива първия си бутик в Париж. През 80-те години започва да експериментира с всякакви материи – от пластмаса до метални жици и хартия. Той е пионер във високотехнологичните, удобни облекла, като пред грандиозността на висшата мода предпочита „просто да прави неща“.

Велин Манов

Подобни публикации