Празник на тиквата

 Празник на тиквата

Със заря от есенни цветове, аромати и музика ни посреща Община Севлиево по време на традиционните празници от 13 до 16 октомври. Жителите и гостите на града отново ще станат част от пъстротата на Празника на тиквата, от глъчката на севлиевския есенен панаир и от светлината на Петковден, когато Севлиево празнува Деня на града.
Със забавно ателие и изложба „Тиквени, цветни фантазии” на 13 октомври официално се открива празничната програма. След това ще бъде представена посмъртно aвтобиографичната книгата „Моята България, моят Китай“ на Петко Хинов по повод 50-годишнината от рождението му. Севлиевският есенен панаир се открива с концерт на Славка Калчева.
От 13 до 15 октомври ще има изложба „70 години произвеждаме смесители“. От 14 до 16 октомври ще се проведат фотографски срещи „Севлиево’22 „Истории в кадър…“ и ще бъдат показани документални филми от поредицата „Българските фотографи”.
На 15 октомври ще се състои среща с фотографа Владимир Карамазов, който пристига в Севлиево за откриване на авторска изложба и уъркшоп. Специални гости ще бъдат Герасим Георгие-Геро и Ути Бъчваров.
На 14 октомври е Деня на града, който по традиция започва със света литургия за света Петка в храмовете в цялата община. Ще има и ритуал по издигане знамената на Република България и на Община Севлиево и тържествената сесия на Общински съвет. Празникът ще продължи с концерт-спектакъл на студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски – Благоевград и Фолклорен ансамбъл „Развитие“, дует „Шик“ и Тита. За посетители ще бъдат отворени Хаджистояновото училище, ГХГ „Асен и Илия Пейкови” и Музеят на съвременното изкуство.
На 15 октомври започва „Тиквеното парти“ със забавната програма „Оранжеви звездички“ на възпитаниците на детските градини в общината. Ще се открие традиционната кулинарна изложба и ще се връчат наградите на победителите. Ще се разбере кои са призьорите в конкурса за най-малка, най-голяма и най-дълга тиква „Тиква най-най“, като посетителите ще станат свидетели и на кулинарно тиквено шоу. Отново ще има Фермерския пазар и Пътуващ фестивал „Улицата”. Ще се състои 10-ото юбилейно издание на „Северняшки гайтани“ – събор на изпълнители от клубове за български народни танци. „Северняшко хоро по тиквено време“ ще се извие на площад „Свобода“, а в края на деня за доброто настроение ще се погрижи Б.Т.Р. Вечерта ще приключи с изпълнения на Райна.
В последния празничен ден ще има игри за малки и големи, ателиета, музика, танци, награди и изненади – забавна програма, а за финал Преслава ще забавлява публиката.
През всички дни в централната градска част ще има зона на занаята и тиквени кулинарни кътове.

Велин Манов

Подобни публикации