Представление за слушане, вдъхновено от истински истории

 Представление за слушане, вдъхновено от истински истории

„Сънят на сезоните“ е представление за слушане, което ще има своята премиера в българския радиоефир.
Автор на идеята и концепцията е актрисата Мануела Саркисян. Произведението е вдъхновено от житейски истории на възрастни хора, интервюирани през април тази година в десет населени места – селата Климент и Каравелово в община Карлово, Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец в община Габрово, Сухозем в община Калояново и в градовете Плачковци, Етрополе и София. Интервюиращ е Момчил Цонев – журналист, писател и създател на историческия сайт „Сторник“.
В разговорите с възрастните хора екипът търси преломни моменти в живота, примери за извор на сила, смисъла зад появата на трудности, бушуващи чувства и преживявания. Така се събира огромен материал от лични разкази, дори споделени поетични и прозаични произведения, които стават вдъхновение при създаването на драматургичния текст на пиесата, чийто автор е Радослав Чичев – радиожурналист и писател.
В „Сънят на сезоните“ има пет главни действащи лица. В ролите влизат актьорите Маргарита Петрова, Веселин Петров и Мануела Саркисян, както и самият драматург Радослав Чичев и Василена Камбурова, която е само на 7 години. Музиката и звуковата среда в представлението са създадени от Александър Евтимов-Шаманчето и Александър Даниел.
Зад първоначалния импулс и мотивацията за проекта се крие силна връзка на екипа с възрастните родители и осъзнаването, че те често имат нужда просто да бъдат изслушани; да усетят, че има на кого да споделят опита, разказите и спомените си.
„Сънят на сезоните“ е на 29 октомври в предаването „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

Велин Манов

Подобни публикации