Премиера на „Аутсайдер“ в YALTA Art Room

 Премиера на „Аутсайдер“ в YALTA Art Room

Боян Арсов и Дина Маркова. Снимка: Личен архив

YALTA Art Room открива своя нов сезон с премиерата на Театър Зонг и новия му проект „Аутсайдер“.
Това е пърформанс ноар, базиран на експериментален текст за театър. Спектакълът разказва историята на Виктор – млад мъж, който се обвинява за смъртта на сестра си, и тръгва по следите на изчезналата преди 15 години Лора. Така той попада на странно място, където среща Ема и нейните пациенти. Убеден, че срещу сестра му и не само нея е било извършено престъпление, което обитателите на мястото крият от него, Виктор се съгласява да остане и да се подложи на експериментално лечение. Дали ще успее да открие това, което търси, или ще остане завинаги затворен между стените на миналото?
„Аутсайдер“ е текст за човека в търсене на себе си и за процеса на освобождаване на личността от зададените ѝ обществени модели на живеене и обвързаностите ѝ със света. Героите на пиесата вярват, че под прикритието на анонимността, ще могат да постигнат изцелението и да рестартират живота си отначало.
Аввторският текст е дело на Дина Маркова, а режисура и сценография – на Боян Арсов. Актьорсият състав включва Владимир Ковачев, Дина Маркова, Мартина Кръстева, Захари Турманов, Александър Андреев и Павел Емилов.
Театър Зонг се ражда през 2017 година като колаборация на Боян Арсов и Дина Маркова и е естествено продължение на съвместната им работа в Театралната академия. Името на Сдружението Зонг (немска дума, означаваща песен; в театъра на Брехт „зонговете” са песни с послание) е препратка към това, че театърът има за цел да създаде духовно пространство за социално-ангажиран театър с фокус върху важни за съвременния човек, обществено-значими теми и проблеми.
През новия сезон публиката на YALTA Art Room ще се срещне и с професионализма на млади имена като Боян Крачолов, Димитър Илиев, на хореографите Марион Дърова, Емилия Тончева и други., а сред текстовете, които ще се качат на сцената са освен няколко авторски заглавия, „Леонс и Лена“ от Бюхнер; „Смердяков“ по „Братя Карамазови“ от Достоевски и други.
Премиерата на „Аутсайдер“ ще бъде на 22 септември.

Велин Манов

Подобни публикации