Премиера на „Колите, с които нахлухме в капитализма“

 Премиера на „Колите, с които нахлухме в капитализма“

След фестивалните си премиери в Лайпциг, Талин, Копенхаген и Сеул филмът „Колите, с които нахлухме в капитализма“ на Борис Мисирков и Георги Богданов най-накрая идва в България. Българската премиера на филма закрива Международния кинофестивал София ДокуМентал.
Запомняща се сбирка от герои из цяла Европа, застинали между миналото и бъдещето. За тях старите социалистически автомобили са най-важните членове на семейството – домашни любимци, които им дават смисъл и надежда в живота. От историята на млада двойка, събрана от любовта към соц-колите, през съдбата на москвича Марийка, единствен спътник на последния клисар на малко родопско селце, през Инстаграм инфлуенсърка с роклички на цветенца, до голямата история, която променя съдбите на героите си – когато трябва да се разделиш с любимата кола, за да преминеш границата към свободния свят. Едно кинопътешествие, направено с много внимание към хората, които обичат свободата и ръмженето на тромавите си коли. Пътуването напред-назад между минало и бъдеще ни дава повод за размисъл върху идентичността и колективната памет на около 500 милиона европейци днес.
„Любопитни са ни психологическите мотиви за привързаността на хората към тези автомобили. Това е странна форма на носталгия – не толкова по социализма или младостта, а по времето, когато едно превозно средство можеше да се поправи със собствени ръце и с няколко елементарни инструмента. За да имат движещо се возило, шофьорите трябваше да изучат всички детайли по него – и опознаването на колата създаваше истинска връзка между човека и машината“, казват Мисирков/Богданов, сценаристи и режисьори на филма.
Премиерата на „Колите, с които нахлухме в капитализма“ ще бъде на 28 септември в кино „Люмиер“.

Велин Манов

Подобни публикации