Премиера на „Приказка за мъртвата царкиня“

 Премиера на „Приказка за мъртвата царкиня“

За първи път в България ще бъде представена пиесата „Приказка за мъртвата царкиня“ на известния съвременен драматург Николай Коляда.
Темата в спектакъла е за вярата и надеждата, за емпатията и борбата да оцелееш в условията на екзистенциална криза. Неслучайно режисьорът Ана Батева определя жанра като трагикомедия. Персонажите в пиесата са крайни и на житейски кръстопът, поставени в ситуация, в която всеки гледа да спаси себе си. Главната героиня Рима работи и живее в изоставена ветеринарна клиника. Освен, че лекува, често се налага и да убива болните животни. Последствие Рима се влюбва в Максим. Но заедно с неговия приятел Виталий повече ги интересува Нина – приятелка на Рима, която идва при нея от друг град.
Режисьор на спектакъла е Ана Батева, а музиката е дело на Стефан Здравески. В ролите публиката ще види Владимир Солаков, Камелия Хатиб, Александра Димитровa и Петър Петров-Перо.
Николай Коляда е автор на повече от 120 пиеси, носител на най-престижните локални и международни театрални награди, основател на „Коляда театър“ в Екатеринбург. Джон Фридман нарича Коляда „бащата“ и „майката“ на съвременния руски театър. А „Ню Йорк Таймс“ пише, че дейността на Коляда е направила Екатеринбург „център на модерната драма“. Той посети България за първи път през 2018 година по специална покана на екипа на SPAM Studios, които направиха своя дебют на театралната сцена с премиера на негов текст – „Кокошка“.
„Приказка за мъртвата царкиня“ ще бъде на 3 и 4 декември в I AM Studio.

Велин Манов

Подобни публикации