Премиера на „Разбиване“ от Нийл Лабут

 Премиера на „Разбиване“ от Нийл Лабут

Независимото сдружение SPAM Studios се фокусира върху театрален старт. Надя Панчева, Климентина Фърцова, Владимир Солаков, Мартин Димиев и Теона Димова – състуденти от класа на Пламен Марков ’21 се събират за първи път след завършването си на професионалната сцена. Дебютът на младите артисти в независимия сектор е със заглавие „Разбиване“, а текстът е на американския драматург Нийл Лабут.
„Разбиване“ засяга съществени теми, които са актуални и важни. Пиесата се състои от три миниатюри, очертаващи лицата на злото, прикритата жестокост и тоталното отсъствие на човещина и съпричастност. Авторът засилва ужаса от престъпленията, като го рамкира в истории, в които липсва изкупление и катарзис. Всеки монолог е свидетелство за отблъскващия начин, по който убиецът продължава живота си сякаш нищо не е станало. Текстът е интересен със своята актуалност. Публиката става свидетел на оригинален и необичаен подход към драматургията, който ще подложи актьорския състав в крайност от емоции.
Режисьорът на спектакъла Надя Панчева коментира: „Разбиване“ от Нийл Лабут е пиеса-триптих, в която се разгръщат три, независими една от друга, човешки истории, разкриващи баналността на злото в ежедневието ни и механизмите ни на справяне с насилието и жестокостта в нас. Фрагментите са вдъхновени от гръцката митология и евангелието, но познатите архетипи са издигнати до нашето съвремие. Историите са изградени на документален принцип. Вътрешните конфликти, които движат действието, са с брутални мащаби. Това изгражда един уникален свят на постановката, който се движи между припознаването и шока от това припознаване.“
Премиерата на „Разбиване“ ще бъде на 11 април в I Am Studio.

Велин Манов

Подобни публикации