Приказен литературен Ден на детето пред НДК

 Приказен литературен Ден на детето пред НДК

Асоциация „Българска книга“ (АБК) и нейните партньори са подготвили поредица от забавни и полезни събития за Деня на детето по време на базара на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи пред НДК.
Мария Мутафчиева-Мери ще чете нови детски книжки от 11 часа на сцената на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. В 12 часа ще бъде представено фототипното издание „Мечо“ от Ангел Каралийчев за 120-ия рожден ден на писателя. В него са включени разказите „Магарешка глава“, „Мечо“, „Рогатото“, „Дяволчето“, „Житената питка“, „Глупавият Шишо“, „Най-тежкото“ – любими на поколения деца. В 13 часа децата са поканени в ателието „Нарисувай корица на любимата си книга“ с Ева Тенева-Зайкоф. В 14 часа издателство „ТАТ Криейтив“ ще запознае малките посетители със света на животните на нашата планета. Покрай всяко животно ще научиат и буква от българската азбука. Поетесата Джина Дундова-Панчева ще разкаже за това как е написала интересните стихове в книгата, които разкриват любопитни факти за всяко едно животно. В 15 часа следва Ателието за книгоразделители. Малките оригами с форма на смешни чудовища или мили животинки ще научат малчуганите, че дори книжките имат нужда от грижа и отношение. Ще се говори за това колко е важно да се пазят книгите, за да може да се споделят с приятелите. В 17 часа децата ще се запознаят с историята на живота на художника Иван Милев. Ще опознаят изкуството му и времето, в което е живял и творил. Ще видят митичните героите от картините му – Слънцето и неговата невеста, Крали Марко и верния му кон Шарколия, змейовете и самодивите. Децата ще изработят герои за куклен театър от хартия и ще ги използват за импровизирано представление. Ще рисуват и ще се забавляват. Ателието е свързано с предстоящото издаване на книга за деца посветена на художника. През целия ден на щанда на издателство „Екрие“ ще има изненади за малки и пораснали деца. Гости ще бъдат Анна от Anna’s chocolates – автор на приказки и рецепти за деца, Ангелина Бонева, съставител на СБОРНИКЪ – енциклопедия с рецепти, съвети и препоръки за дома, за храната и за здравето и Маргаритка Благоева, автор на детската приказка „Приключенията на врабчето Незабравко“.
Програмата на основната сцена започва в 10 часа, когато Гери Дечева и „Пепърмил букс“ канят на разходка в „Синята гора“ и в „Оранжевата гора“. Децата ще бъдат актьори на сцената. В 11 следва „Книжно парти“ с издателство „Алтеа“: викторина с награди и много музика. Писателят Асен Сираков представя детските си книжки от поредицата „Приказки с картинки за чудати животинки“ и четирилогията „Четвъртото неизвестно“. Между 11 и 17 часа на щанда на ИК „Знаци“ Юлия Дивизиева ще раздава автографи и ще представи книгите за деца „Дундаки“ и „Заза и Фин“. Час по-късно на основната сцена издателска къща „Пан“ и Ани Владимирова ще срещнат малките с емоциите в първите книги от поредицата „Моята първа книга за емоциите“ – „Страх ме е!“ и „Ядосан съм!“. В 13 часа на основната сцена „Лабиринти“ ще представи Анелия Янковска-Сенгалевич и творчеството ѝ за деца, които ще имат възможност да се впуснат в приключения с книжката „Хайде с Мечо за медец“, а по-големите – със забавните приказки и гатанки на „7 дни чудесни“ и с вълшебствата на приказната повест „Влюбеният момък“. Час по-късно новата детска книга на Жени Костадинова „Алекс и вълшебният камък“ също ще срещнат своите читатели. След големия успех на „Пита“, в новата си книга Жени Костадинова повежда малчуганите в света на едно дете, което изкарва ваканцията си на село. От 15 часа издателство „Екрие“ и писателката Никоела Иванова ще раздава „Прегръдки“, току-що излезли от печат. От 15 до 17 часа на щанда на издателство „Вижън Букс“ ще върви среща с автограф с Петя Евлогиева – художник на „Звездалан и приключението с вулкана Там“. А в 16 на основната сцена издателство „Ина“ представя книгата „Кой припка за рибка“ – автор Петя Александрова, художник Невена Ангелова. От 17 часа е премиерата на „Фермата на Мето“ от Бистра Ангелова-Янакиева. Истории от фермата в рими. А от 18 часа преводачката Анета Данчева-Манолова представя романа на холандската писателка Анна Волц „Сто часа нощ“ на издателство „Изида“. От 18 часа на щанда на ИК „Хермес“ ще има среща с автограф с Камелия Кучер, от 19 часа на основната сцена издателство „Робертино“ представя новата книга на Константина Живова – „Малката мечтателка в зоопарка“.

Велин Манов

Подобни публикации