Приказни герои оживяват в София

 Приказни герои оживяват в София

След успеха на първата изложбата на Велиана Симеонова, ще бъде факт и „Приказни герои от близо и далеч… продължението“.
В проекта отново ще оживеят едни от най-интересните, многолики и будещи детските фантазии образи от български и световни творби. На общ декор, подредени в своя собствена среда, ще изгреят Ян Бибиян и дяволчето Фют, Палечка, Питър Пан, Василиса Прекрасна, Малкият принц, Малката кибритопродавачка, Снежната кралица и няколко принцеси. Това са само част от миниатюрите, които ще бъдат показани. Всички фигури в експозицията са изработени от папие маше. Авторката предпочита да работи с хартия, защото материалът е предизвикателство и не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето, но и резултатите са вдъхновяващи.
„Светът на приказките не оставя никого безразличен. И малки, и големи се вълнуват еднакво, когато се докоснат до любими герои. По време на първата ми изложба най-много ме впечатлиха погледите на родителите. Наблюдавах как в очите им се появяваше една замечтаност, сякаш се пренасяха отново в детството си и се докосваха до вълшебството на приказките, които са ги развълнували като малки,“ разказва авторката. Това вълшебство я вдъхновява да започне да изработва фигури от папие маше. Създаването на един приказен герой не е лека работа, но ѝ носи огромно удоволствие. Творбите на Симеонова не остават незабелязани и често още преди да са напълно готови – те вече са намерили своя нов собственик. Затова и в изложбата ще участват фигури на частни колекционери от различни точки на България, Франция и Мароко.
Няма да липсват и още изненади за деца и родители по време на изложбата. За всички, които искат да преобразят себе си в приказен герой – ще има на разположение различни маски и аксесоари.
„Приказни герои от близо и далеч… продължението“ ще бъде между 1 и 15 юни в галерия „Лампион“.

Велин Манов

Подобни публикации