Приключват снимките на новия български филм „Чума“

 Приключват снимките на новия български филм „Чума“

Момент от снимачния процес. Снимка: Мирамар филм

Днес е последният снимачен ден на новия българския игрален филм „Чума“ с режисьор Иван Владимиров.
Вдъхновен е от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“. Сценарият на проф. Боян Биолчев изследва първичните инстинкти на човешкия род с психологическа дълбочина и библейски измерения. Действието се развива в началото на 19 век. Филмът едва ли може да бъде определен като исторически. „Чума“ не навлиза в политически и етнически тематики. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси. Наред с многопластовите си философски послания, филмът предлага лесна за следене сюжетна линия и ясни герои, с които зрителите могат да се идентифицират.
В главната роля влиза актьорът Свежен Младенов. Героят му Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно (Матей Мичев) се завръщат от Божи гроб. В родните земи те ще заварят върлуваща чума, която ще преобърне живота им и този на техните близки завинаги. В ролите на Йоно и неговата любима Елица влизат за първи път младите актьори Матей Мичев и Евелина Бибова. Матей завършва първа година актьорско майсторство в НАТФИЗ, а Евелина от три години посещава школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб. С поддържащи роли във филма участват Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – като злосторник, Любомир Бъчваров – Старейшина на селото и Станислав Пеев – приказливия каруцар, надарен с природна хитрост.
Голяма част от „Чума“ е заснета в района на село Каменица за 25 дни. Няколко снимачни дни са били на римския декор в Ню Бояна Студиос.
Кинопремиерата на „Чума“ се очаква да бъде през първата половина на 2023 година.

Велин Манов

Подобни публикации