При чехите – антология на съвременния чешки разказ

 При чехите – антология на съвременния чешки разказ

Антологията „При чехите – антология на съвременния чешки разказ“ ще има премиери в два български града.
На премиерата в София за книгата ще говорят проф. д-р Маргарита Младенова и доц. Д-р Добромир Григоров от СУ „Св. Климент Охридски“. Премиерата в Пловдив е в сътрудничество с катедрата по Славистика на Пловдивския университет. В София и Пловдив ще присъстват чешките авторки Боряна Додова и Лидмила Кабъртова.
За пръв път от десетки години назад в България излиза антология на съвременния чешки разказ. Книгата съдържа разкази на 48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи. Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор на 811 страници от чешки разказвачи в превод на български език е известната бохемистка, преводачка, езиковедка и професор на Софийския университет – Маргарита Младенова.
Книгата е подходяща не само за бохемисти и ценители на съвременната чешка литература, но и просто на качествената и стойностна литература. Тя е един рядък и изключително значим проект на съвременната чешка литература.
Представянето на книгата ще бъде на 24 октомври в Чешкия център в София и 25 октомври в литературен клуб „Петното на Роршах“ в Пловдив.

Велин Манов

Подобни публикации