Проект за изложби в четири галерии

 Проект за изложби в четири галерии

Четири галерии – Аросита. Depoo, Little Bird Place и обединяват усилията си в проекта LOOK – Ecology and Technology.
Кураторите Росица Гецова и Елизабет Талауер коментират: „Загубата на симбиотичната връзка човек – природа правилно се смята за резултат от ефектите на индустриализираната култура, тъй като познанието за взаимосвързаността вече не е синоним на оцеляване и опознаване на света. Човешката връзка с дигиталните технологии вече граничи с форма на симбиоза. Те заемат огромна част от времето ни, променят мисловните ни растери и съответно отношението ни към заобикалящия свят. Колкото и дистрофично да звучи, развиването на нови технологии в различни научни области, нови мисловни модели и нова етика е нашия шанс да преосмислим критично и ефективно как да възстановим връзката с природата от гледна точка на съвременното светоусещане. Междувременно много творци се занимават с тази проблематика. Поемайки по комплексния път на художествените изследвания и интердисциплинарните техники, те се концентрират върху теми като дигитални екосистеми, виртуална реалност, искуствен интелект, реинтегриране на екосистеми в градски условия.
Ева Давидова, Елизабет Талауер, Иглика Христова, София Грънчарова и Сашо Стоицов ни предлагат визуалните си отговори. Ирационални отговори, преместване на границите, провокация на стереотипите на възприятие.Те задават по различен начин въпросите за мястото на човека, представата за света, връзката с природата и новите технологии. С интерес ще проследим къде са допирните им точки.“
Откриването на изложбите е едновременно на 31 март и продължават до 21 април в галеиите Аросита. Depoo, Little Bird Place и Харта.

Велин Манов

Подобни публикации