Психоанализа на зрителското преживяване

 Психоанализа на зрителското преживяване

Предстои онлайн обучение на тема „Психоанализа на зрителското преживяване”. Лектор ще бъде д-р Светлозар Василев.
Въпросите, които ще бъдат засегнати и дискутирани са:
– Какво представлява методът „Психоанализа на зрителското преживяване“ и как функционира? Кои фактори определят интерпретацията на едно филмово произведение?
– Възможно ли е постигане на метаморфоза у зрителите след изгледан филм (примери: филмите „Три етажа“ на Нани Морети, „Кожата, в която живея“ на Педро Алмодовар, „Квадратът“ на Рубен Йостлунд, „Младост“ на Паоло Сорентино и други)?
– По какъв начин киното влияе на настроенията и трансформира нагласите на публиката? Могат ли новите технологии да заменят ситуацията, в която всички зрители в киносалона сънуват с отворени очи един и същи сън, по думите на Бертолучи?
– Каква е ролята на емоционалното отъждествяване на зрителя с филмовите герои?
Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация. Д-р Светлозар Василев е и редактор и съставител на сборника „Съвременна клайнианска психоанализа“.
Настоящата инициатива е част от проекта „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“.
Обучението ще се проведе на 28 април във фейсбук страницата на платформата АртАкция.

Велин Манов

Подобни публикации