„Пчелно семейство“ от Аня Му́герли

 „Пчелно семейство“ от Аня Му́герли

„Пчелно семейство“ е сборник с разкази на словенската писателка Аня Му́герли.
Обединяващо начало в седемте сюжета са обредите, по-точно стародавните обичаи, характерни за словенската култура. Те, с изключение на едноименния разказ, дал заглавие на целия сборник, са положени в съвременен контекст, където придобиват нова роля и функция. На преден план е изведена темата за семейството, било то неосъществено (Ябълкоядка), било събрано и по-късно разделено поради житейски превратности (Червеният петел), или пък формално, което при други обстоятелства би станало истинско (Пчелно семейство). С виртуозен език авторката ни въвлича в свят, който не познаваме, макар да живеем в него. Заедно с художествените ѝ образи прекосяваме граници – езикови, културни, политически, географски, както и тези между действителността и несъзнаваното.
Аня Му́герли е бакалавър е по словенистика от Университета в Нова Горица и магистър по сценични науки и творческо писане от Университета в Копер. През 2015 година излиза първият ѝ сборник с кратки разкази „Зеленият фотьойл“, а две години по-късно, през 2017-а – дебютният ѝ роман „Сповин“ (хибридна дума от „спомен“ и „вино“). Пише и драматургия. През 2011 и 2013 година печели втора награда за пиеса на международния поетично-драматически конкурс „Кастело ди Дуино“, Италия. За „Пчелно семейство“ печели Европейската награда за литература през 2021 година.
Аня Му́герли ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал. Тя ще представи книгата си на 9 декември.
Преводач на „Пчелно семейство“ е Людмил Димитров. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации