Първо издание на наградата „АртАкция на годината“

 Първо издание на наградата „АртАкция на годината“

В контекста на една безпрецедентна за XXI век атака срещу разума, свободата и демокрацията платформата АртАкция обяви първо издание на наградата „АртАкция на годината“.
Организаторите коментират: „Защо учредяваме тази награда? Защото в България липсват награди с изцяло прозрачен регламент, които обединяват артисти от различни области на изкуството и културния живот. Защото ни се иска да вярваме, че изкуството все още притежава мощ да спаси света, стига светът да не схваща изкуството като чиста форма на забавление. И защото… когато „сънят на разума започне да ражда чудовища“, настава време за РеАкция.
И преди, и сега – дори повече от всякога, най-важната мисия на изкуството е да държи разума буден. Да изостря човешката чувствителност за всичко, което ни заобикаля. Да възпитава критично мислене и непримиримост към всякакви форми на тирания и безправие. Мотивацията за тази награда черпи сили от заветите на пацифисти като Стефан Цвайг, един от гигантите на изтънчената словесност, според когото и най-възвишената идея става низка и нищожна, когато дребни хора са овластени да безчинстват от нейно име. Пак по думите на Цвайг, за един човек с нравствено чувство собственото му съществуване винаги би изглеждало празно и незначително без утешителната мисъл и окриляващата илюзия, че и той като индивид може да допринесе за общото нравствено усъвършенстване на света. Защото никоя идея, колкото и гениална да е тя, не е по-голяма от човешкия живот.
Целта ни е да отличаваме достойни творци и общественици с хуманна гражданска позиция, безусловно трансформиращи средата, в която живеем. Наградата ще се връчва в няколко категории, обвързани с различните области на изкуството, културната журналистика и социалната ангажираност. Очакваме артистите, номинирани за съответните арт инициативи, да са хора с ярки творчески инвенции и доказан интегритет, непримирими към всяка проява на незачитане на основни човешки права и към всяка форма на агресия.“
Водещи критерии за излъчване на победителите: оригиналност и значимост на инициативата/събитието/проекта, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с благородни каузи.
Награда „АртАкция на годината“ ще се връчва в 5 категории, обособени в съответствие с рубриките в дигиталната медия: АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция, РестАрт. Отговорност за разпределението на отличията ще носи почетното жури, съставено от утвърдени, независими професионалисти в сферата на културата и изкуството.
Отличените във всяка от категориите ще спечелят парични и предметни награди, акредитация за предстоящото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“, безплатен едногодишен достъп до събития, организирани от Artvent и медийна подкрепа и отразяване на следващи проекти.
Кандидатстването е до 30 май.

Велин Манов

Подобни публикации