Пътеводител за оркестъра за млади слушатели

 Пътеводител за оркестъра за млади слушатели

Музиканти от оркестъра на Софийска филхармония ще изпълня музикалния шедьовър на Бенджамин Бритън „Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел“.
Произведението е написано под името „Пътеводител за оркестъра за млади слушатели“ и запознава подрастващите с тембрите на различните инструменти. Това ще бъде последният за сезона концерт на детската програма на Софийската филхармония – Фортисимо Фамилия. Диригент на концерта ще бъде Григор Паликаров. Участва и артистът Петко Венелинов.
Бенджамин Бритън е сред най-значимите имена в музиката на ХХ век. Подобно на великия Моцарт, английският композитор проявява своята надареност много рано. Неговото творчество бележи възраждането на операта в Англия и новата (след три века мълчание) английска музика на световната сцена. Позовавайки се на националните традиции и усвоил най-широка гама от съвременни изразни средства, Бритън е създал много произведения във всички жанрове. Композиторът е широко известен като музикант и педагог. Както и Прокофиев, той създава много музика за деца и младежи. „Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел“ („Пътеводител в оркестъра за младия човек“) му осигурява световна слава през 1945 година.
Концертът ще бъде на 10 април в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации