Раду Чорничук е специален гост на София Филм Фест

 Раду Чорничук е специален гост на София Филм Фест

Румънският режисьор Раду Чорничук пристига в България, за да получи наградата за най-добър документален филм на 25-ия София Филм Фест за филма си „Акаса, моят дом“.
Румънско-германската копродукция „Акаса, моят дом“ проследява живота на семейство Еначе – родители с девет деца, които в продължение на 20 години живеят в схлупена барака сред делтата до Букурещ – изоставен водоем, превърнал се в градски природен резерват. В хода на разказа се появява дори самият принц Чарлз в документирано посещение на югоизточната част на това уникално предградие на румънската столица. Героите на филма са принудени да се преместят, но дали семейството ще оцелее в джунглата на града, след като толкова дълго време е живяло в симбиоза с дивата природа?
Раду Чорничук е журналист и режисьор с изключително успешен старт – първият му пълнометражен документален филм „Акаса, моят дом“ има своята световна премиера в Сънданс, където получава наградата за операторско майсторство за световно документално кино. Филмът му жъне овации и в Краков, в Солун 2020 е удостоен със специална награда на журито, а на филмовия форум в Трансилвания получава отличието за най-добър филм.
Наградата на Раду Чорничук ще бъде връчена преди ексклузивната прожекция на филма на 17 септември в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации