„Различната красота“ на Давид Тешински

 „Различната красота“ на Давид Тешински

„Различната красота“ е изложба на чешкия фотограф. Тя е част от в културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС и в рамките на Международния филмов фестивал София ДокуМентал.
Проектът се фокусира върху екологични и социални проблеми, които вървят ръка за ръка в паралел с основните цели на ООН. Давид Тешински ще представи в София само част от работите си, запечатали младежката революция в Иран, участието на жените във войната в Украйна, портрети на серийни убийци в Украйна, проблемите с гангстерите и спасителите-доброволци на плажа в Гватемала, трагикомичния живот на японския бизнесмен, екзорсизма в Етиопия, „Рапът е нашата религия“ – всекидневния живот на рапърите в Детройт, Ню Йорк и Балтимор, живота на гетото в Ямайка и Гана, жертвите на умишлените пожари в Амазония и Бразилия, децата, работещи тежка работа в Гана, уличния живот на живите легенди на регето в Ямайка, Църквата на Сатаната в Чехия, дълготраен проект за наркозависимите хора в Прага, Виктория и Канада, символичните серии „Диктатор или Гей?“ за нелегалното ЛГБТ-движение в Беларус, живота в бедните квартали на Индия и Непал, „Преди да настъпи нощта“ за първия травестит в Куба, сатиричните серии за изкуство „Животът е хубав!“ и много други субкултури и истории.
„Считам, че фотографията е оръжие, което може да унищожи стереотипите, лекарство, което може да отвори очите и сладкиш, който може да ви накара да се почувствате добре“, казва чешкият фотограф.
Давид Тешински е независим фотограф на човешки истории, субкултури, социална документалистика и изкуство с главна цел да отвори очите на хората и унищожи стереотипите. В творчеството си търси противоположности и полемики. Има публикувани фотографии в изданията: The Guardian, VICE, Le Monde, VANITY FAIR, The Huff Post, Stern, Spiegel, La Republica, The Sun. Правил е самостоятелни изложби, но се включва и в колективни такива в цяла Европа, САЩ, Израел и други, в общо 80 събития. Няколко пъти е участвал в Czech Press Photo и е бил награден в рамките на Sony World Photography Awards, PDN storytellers, Award of excellence by PICTURES OF THE YEAR INTERNATIONAL, бил е номиниран за наградата World Press Photo. Има ЮТюб-канал, където публикува експериментални и видео документални клипове MAKING OF.
Изложбата ще се открие днес, 19 септември в Чешкия център.

Велин Манов

Подобни публикации