Разчитат ДНК на микроорганизмите в бирата

 Разчитат ДНК на микроорганизмите в бирата

Първото по рода си изследване за ДНК идентификация на микроорганизмите в пивото с използването на метагеномика, реализираха български учени.
Ръководител на екипа е д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. С изучаването на микроорганизмите, осъществяващи ферментацията в пивоварния процес, учените могат да предвидят и контролират специфичните органолептични особености на бирата, т.е. нейният вкус, аромат, пенливост, бистрота и чистота. Още повече, че контролът върху дрождите и другите над 100 вида бактерии в пивото са от ключово значение за качествените показатели на напитката и цялостното представяне на продукта.
По време на изследването са индентифицирани бактерии от 7 таксономични категории и 1 таксономична единица от род Halococcus. Досега общо са разграничени 139 вида бактерии, но работата по анализите от изследването продължава. Най-многобройни са микроорганизмите от вида Acetobacter fabarum, за които по-рано не се предполагаше, че са преобладаващи в пивото. На второ и трето място са класическите млечнокисели бактерии от видовете Lactococcus lactis и Lactobacillus brevis, които традиционно присъстват в млечните продукти и туршиите.

Велин Манов

Подобни публикации