„Рамбо“ от Надя Суманен

 „Рамбо“ от Надя Суманен

Романът на Надя Суманен „Рамбо“ описва селското лято на едно градско момче.
То е израснало без баща и без особени грижи от страна на майка му. За негов срам тя му е избрала името на филмов герой – Рамбо. Животът го е научил да се справя сам, има къс фитил, пали се бързо и е импулсивен. Поредният приятел на майка му решава да ги заведе през лятната ваканция при родителите си на село. Там момчето получава невиждани неща – редовно хранене, чист и уютен дом, среща и най-сърдечните домакини, които може да си представи. Идилията обаче е нарушена от пристигането на самонадеяната Лина, племенницата на маминото гадже. По нахакания ѝ вид и смартфона в ръката ѝ на пръв поглед изглежда, че тя се справя отлично в живота. Но дали е по-щастлива от Рамбо?
Надя Суманен разказва за герои от три поколения толкова топло и вълнуващо, че със съжаление се разделяме с тях в края на книгата.
„Рамбо“ е един от най-успешните романи в днешната финландска литература. Той печели наградата „Финландия“ за млади читатели и е победител в конкурса за романи за младежи в Отава. Създадена е и пиеса, базирана на книгата. Има за съвсем кратко време няколко издания и е лидер в класациите за най-продавани книги в страната. Предложен е да влезе сред задължителните четива в училище.
Надя Суманен е детски психиатър и майка на две деца. Тя познава много момчета, които имат същите характеристики като Рамбо. Момчето е с диагноза Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието. Израснало е без баща, а майка му е депресирана и се бори с ежедневието. Рамбо вече е разпознаваем тип герой в училищата. Липсата на съсредоточеност и внимание, както и трудностите с интеграцията са част от ежедневието във всички класни стаи.
Преводач на „Рамбо“ е Росица Цветанова. Издава „Изида“.

Велин Манов

Подобни публикации