Режисьорите в Балканското жури със свои филми на СФФ

 Режисьорите в Балканското жури със свои филми на СФФ

Кадър от филма „Човекът с шапката“

Журито за определяне на най-добър балкански филм на 25-ия София Филм Фест ще участва в програмата на есенното издание на фестивала. Джон-Пол Дейвидсън (Великобритания), Лили Хорват (Унгария) и Дорон Еран (Израел).ще представят последните си филми.
Ветеранът-документалист Джон-Пол Дейвидсън присъства на ккинофорума с „Човекът с шапката“, създаден в съавторство с композитора и носител на „Оскар“ Стивън Уорбек и в него участват Киарън Хиндс, Стивън Дилейни и Мейуен. Героят на Киарън Хиндс е в ролята на любителя на шапки, който неволно става свидетел на престъпна дейност и бързо решава да избяга с малката си кола, преследван по петите от петима не много умни мъже.
Лили Хорват и нейният „Подготовка да бъдем заедно за неопределен период от време“ е мелодраматична романтична история за тоталното увлечение на 40-годишната Марта, която се влюбва в колегата си Янош. Тя оставя блестящата си кариера на неврохируг в САЩ и се връща в Будапеща, за да започне нов живот. Идеята, че именно Янош е мъжът на мечтите ѝ я обсебва до такава степен, че тя прекъсва връзките си с работата и приятелите си, но при новата им среща на родна земя обектът на нейните въжделения твърди, че двамата не се познават.
Най-новият филмов разказ на Дорон Еран „Изневяра“ се фокусира върху стремежа на един сериозен и успешен адвокат да използва почти неограничените възможности на социалните мрежи, за да създаде виртуален любовник на съпругата си. Реалността в интернет е измамна във всеки възможен аспект, там непрестанно се смесват добро и зло. Да се поддържа огъня в отношенията между двама души в продължение на много години е задача, която изисква умения да жонглираш с много детайли в ежедневието. Във всеки един момент нечии действия могат да се обърнат срещу извършителя им – и да го поразят като истински бумеранг. Този удар, дори и да е виртуален, се оказва изключително болезнен.

Велин Манов

Подобни публикации