Режисьори с награди на София ДокуМентал

 Режисьори с награди на София ДокуМентал

„Календарни момичета“ Снимка: Love Martinsen

За третото издание на международния филмов фестивал София ДокуМентал, в България пристигат продуценти и режисьори на филми с множество награди. Всички те ще имат и срещи с публиката.
Мирду Чандра е продуцентка с номинации за БАФТА и ЕМИ. У нас тя ще представи последния си проект „Да станеш Кусто“. Именно филмът на двукратно номинираната за „Оскар“ режисьорка Лиз Гарбъс, носи и номинация за наградата БАФТА.
Ваня Ямбрович е продуцентка на филма „Музей на революцията“ (2021). Този филм разказва историята на един незавършен музей – недостроен символ на бъдещето, което ще слави миналото, филмът ни отвежда в днешната мрачна реалност на подземието на музея – единствената му завършена част. През 2014 година Ямбрович, печели наградата на журито на фестивала South East European Film Festival Los Angeles, за филма си Gangster of Love.
„Въздухът в стаята“ (2021) ще бъде представен от режисьорката Кетевани Капанадзе, който получи номинация за най-добър документален филм на фестивала за документално кино в Амстердам. В Грузия филми, които говорят за любовта на хора от един същ и пол, са обект на протести и саботаж. В тази обстановка Кетевани Капандзе създава поетичен филм за членовете на местен женски отбор по футбол, който обединява момичета и небинарни куиър хора.
„Красотата на звяра“ (2022) на режисьорката Анна Немеш проследява историите на унгарки, които са посветили живота си на това да бъдат силни и да постигнат перфектно тяло според визията си – виждаме реалността на жените културисти – техните надежди, мечти, предизвикателства, стереотипи, с които трябва да се борят. Филмът беше със световна премиера на фестивала в Шефилд, а след това беше в официалната селекция на Международния фестивал в Сараево.
Още един хит от последната година е „Календарни момичета“ (2022). Режисьорите Мария Лоохуфвуд и Лове Мартинсен ще дойдат у нас за да представят филма, която беше отличена на множество кинофоруми. Лидерката на женския отбор заявява: „един човек не прави отбора, отборът е над всичко.“ Въпреки това, всяко „календарно момиче“ има по-дълбока мотивация да бъде част от екипа – да избяга от токсична връзка, да намери смисъл отвъд етикета на майка и баба, да продължи артистичната си кариера, да усети чувството за принадлежност, да открие своя творчески потенциал.
В България идва и режисьорката Луси Кралова, която ше представи последния си филм „Шифърът на Капр“ (2022). Той проследява живота на Ян Капр, виден чешки композитор, чиято музика е забранена, след като в писмо до Шостакович Капр се обявява срещу съветската окупация на Чехословакия през 1968 година. Кралова печели голямата награда за документално кино на фестивала Карлови Вари през 2007 за филма си Ztracená dovolená.
Зрителите ще могат да се срещнат и с Маша Кондакова, която ще гостува с филма си „Вътрешни войни“ (2020). Жените в армията често биват назначавани на административни длъжности и представяни от медиите като изключения, които се интересуват повече от това дали ще имат достатъчно време за маникюр. Но дори жените на фронта да не се отказват от своята женственост, те искат да играят важна роля и да се бият за страната си точно както и мъжете. Смело и самоотвержено Маша Кондакова следи неотлъчно три от тези жени по време на войната и не спестява нищо на зрителите – дори и сцените на ожесточен обстрел. Кондакова има отличия от фестивали в Локарно, Одеса и Лвов.
София ДокуМентал ще се проведе между 19 и 28 септември в Дома на киното, Чешкия център, кино „Люмиер“ и Ларгото в София.

Велин Манов

Подобни публикации