Религиозните войни от XV век в „Божи воини“

 Религиозните войни от XV век в „Божи воини“

Докато феновете очакват нов сезон на хитовия сериал с участието на Хенри Кавил по поредицата „Вещерът“, на български език се появява втора книга от историческата фентъзи сага на Анджей Сапковски – „Божи воини“.
„Божи воини“ е безкомпромисното и още по-кърваво продължение на емблематичната „Кулата на шутовете“, което ще ви запрати насред лудостта на религиозните войни в Европа от началото на XV век.
Горещо и знойно е лятото на 1427 година. Поредният кръстоносен поход се е насочил към Прага, защото който владее Прага – владее света. Eдно е сигурно – там, където се води война, се лее много кръв. И никой не е защитен. Войната няма да подмине и Рейнмар от Белава – познат като билкар, лекар, благородник, магьосник, злополучен любовник, герой от войната, издирван престъпник и (само понякога) кръгъл глупак. Две години след развръзката в „Кулата на шутовете“ Рейнмар все така се укрива и не би зарязал мирния си начин на живот по никакъв начин. И може би това би му се удало, ако съдбата или някой, който умело направлява ръката ѝ, не бе решил да се намеси. Принуден да напусне скривалището си в Прага, натоварен с важна мисия от водачите на хуситите, магьосникът поема към Силезия, където ще открие, че пътят към ада наистина е постлан с добри намерения. Особено когато човек се окаже въвлечен в абсурда на религиозните войни и открие, че все още е преследван, а някой иска да го направи инструмент за политически интриги. Но това, което враговете му не знаят, е, че този път Рейнмар е готов. Войната го е променила и той няма да се спре пред нищо или никого, за да защити всичко, за което се е борил досега. Но когато умре мечта, нейното място се заема от мрак. А в мрака, особено когато разумът заспи, се пробуждат чудовища. А светът става все по-мрачен и малък.
В „Божи воини“ Анджей Сапковски съчетава умело реални исторически хроники с пленителни приказки и легенди, за да изплете мрачен и вълнуващ свят, базиран на Европа от XV век. А красивите описания на Силезия и Бохемия са редувани от епични битки, подпалени села и градчета, в които се е настанил ужасът. Редувайки фентъзи елементи с истински събития, този роман успява да изгради пъстра плетеница от политически интриги и предателства, които ще намерят своята смайваща развръзка в края на трилогията.
Брутална в жетокостта си, съблазняваща в своето интелектуално богатство, книгата е задължително четиво не само за любителите на фентъзито, а и за всеки, който иска да познава историята на света, в който живее.
Преводач на „Божи воини“ е Васил Велчев. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации