„Розов облак“ е най-добрият филм на София Филм Фест

 „Розов облак“ е най-добрият филм на София Филм Фест

Кадър от филма „Розов облак“

Голямата награда „София – Град на киното“ за най-добър филм в международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7000 евро, осигурени от Столична община, получи бразилският филм „Розов облак“ на режисьорката Юли Жербазе. Действието ни пренася във вълнуваща реалност, застинала в хватката на карантината и прониква дълбоко в недрата на колективната самота, за да ни предложи изход.
Специалната награда на журито отиде при българо-германска продукция „Уроци по немски“. Китайският „Ухай“ е с награда за режисура на Джоу Дзъян. Почетен диплом беше връчен на българския „Танда“ и швейцарския „Шпагат“. Наградата за български късометражен филм беше присъдена на филма „Сантяго“ на режисьора Андрей Кулев. Най-добрият балкански филм е „Quo Vadis, Аида“. Европейската копродукция е завладяващ визуален разказ и спиращи дъха актьорски изпълнения за клането в Сребреница в Босна и Херцеговина. Балканското жури присъди и почетен диплом на филма „Оазис“ на режисьора Иван Икич. Руско-германският „Акаса, моят дом“ най-добрият документален филм. Чешкият „Ани“ и норвежко-америнският „Гунда“ получиха почетни дипломи. „Февруари“ на режисьора Камен Калев е най-добрият български игрален филм. Наградата на ФИПРЕССИ е за „Уроци по немски“ на Павел Веснаков. Гилдията на българските кринокритици отличи румънския „Главни букви“ за филм от Балканския конкурс. Младежкото жури определи за най-добър филм от международния конкурс малтийския „Лузу“.
25-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2021 година 134 филма от 53 държави. 129 филма са с прожекции в киносалони в София и страната, 73 филма могат да бъдат гледани онлайн до 11 април.
През септемви се очаква специално издание на София Филм Фест.

Велин Манов

Подобни публикации