Роланд Баумгартнер в София за премиерата на последната си творба

 Роланд Баумгартнер в София за премиерата на последната си творба

Роланд Баумгартнер поздравява маестро Найден Тодоров зад кулисите на Музикферайн. Снимка: Василка Балевска и Руди Бежев

Австрийският композитор Роланд Баумгартнер пристига в София за премиерата на последната си творба – Концерт за цигулка „Небе над нас“, която Софийската филхармония ще представи.
Солист на концерта е Михаил Худак – концертмайстор и диригент на „Виенски кралски оркестър“. Диригент на вечерта ще бъде Петер Валентович, с когото композиторът работи често. „Шест песни по стихове на Метерлинк“ от Александър фон Цемлински в изпълнение на сопраното Хермине Хазелбьок допълват програмата на вечерта, посветена на австрийската музика.
Роланд Баумгартнер проследи концерта на Софийската филхармония в Музикферайн и остана очарован от качествата на оркестъра. Зад кулисите, след като поздрави маестро Найден Тодоров, той сподели, че чака с нетърпение срещата с българската публика.
Концертът за цигулка „Небе над нас“ е създаден през 2021 и е адресиран към всички народи на нашата планета, към мира, свободата и братството между тях – коментира Роланд Баумгартнер за своето произведение. – Оркестрацията за голям симфоничен оркестър заедно със соло цигулката представят различни музикални характеристики от петте континента. Така всички нации могат да се чувстват като у дома си в музиката и стила на концерта. Звукът на цигулката е глобален инструмент от миналото и може да ни покаже музикални стилове на бъдещето. Заглавието „Небе над нас” ще ни напомня, че всички сме деца на нашата планета. Модерният ритъм, емоционалните мелодии и виртуозните солови партии на цигулката в неоромантичния кросоувър стил трябва да привлекат публиката и да я потопят в прекрасен звуков облак.
Роланд Баумгартнер има впечатляваща биография. Учи композиция, пиано и тромпет във Виенската консерватория. Дипломирал се още на 18 години, на 21 вече е най- младият директор в историята на „Musukschulwerk” в Залцбург. През 1979 г. учи при Ленард Бърнстейн, който оказва силно влияние върху младия музикант. Пише музика за много филми – „Смъртоносни игри”, „Дъщерята на Йосиф“, „Тяло и душа”, „Бойци в джунглата”, „Али Баба“ и други. Роланд Баумгартнер е първият западен композитор, осъществил копродукция между бившия СССР и САЩ, и тя е на филмовата версия на балета „Али Баба“. В нея участват солисти от балетната трупа в Атланта и „Болшой балет” в Москва, а либретото е написано от дъщерята на бившия съветски външен министър Мариана Шеварднадзе. Най-голямата оркестрова творба на композитора е Missa Pacis, посветена на 200-годишнината от създаването на Конституцията на САЩ. А по повод 100-годишнината от началото на Холивуд, той специално създава „Холивудска симфония”. Баумгартнер е автор и на много сценични произведения: оперите „Къщата на мечтите“ (посветена на ексцентричния австрийския художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер), „Лутер” (за водача на Реформацията Мартин Лутер), „Мария Терезия”, „Светът на Хофман”, „Oпера Мистика“ (по текстове на Конфуций, Буда, Иисус, Авраам и Мохамед, чието послание е диалогът между културите), оперетите – „Кралицата на розите”, „Истинският кавалер”, „Божественият Бакхус” и др. За българската публика Баумгартнер е познато име с постановките у нас на операта „Сиси – душата на една императрица” и камерната опера „Процесът Мерилин Монро“.
Концертът ще бъде на 29 май в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации