Рута Сепетис пристига в България

 Рута Сепетис пристига в България

Наричана „пазител на загубените истории“ и истински феномен в литературата, Рута Сепетис отдавна е спечелила сърцата на милиони читатели по света благодарение на своя фин преразказ на някои от най-тъмните моменти от човешката история на езика на литературата.
Първата американска писателка, произнасяла речи пред НАТО и Европейския парламент, ще се срещне със своите читатели в София по покана на издателство „Сиела“ съвместно със Софийски международен литературен фестивал.
В центъра на всяка една от творбите на Сепетис попадат реални исторически събития, разказани през гледните точки на нейните млади герои. Четени както от младежи, така и от възрастни в над 60 страни по цял свят, книгите ѝ се превръщат в моментални бестселъри, а по тях предстоят филмови и телевизионни адаптации. А за приноса си към образованието и съхраняването на паметта Рута Сепетис е наградена със специален орден от президента на Литва.
Още първият ѝ роман, „Пепел в снега“, получава международно признание.

Рута Сепетис за съдбата на Литва при Сталин

Втората ѝ книга „Сол при солта“, посветена на потъването на немския лайнер „Вилхелм Густлоф“ през 1945 година, става носител на медал „Карнеги“ – една от най-престижните британски награди за детска и юношеска литература. А „Ню Йорк Таймс“ го определя като „най-забележителната книга за 2016 година.“
„Трябва да те предам“ – най-новата ѝ книга, която излезе на български през май 2022 година, се превърна в моментален №1 бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и едно от най-продаваните заглавия на Пролетния панаир на книгата у нас.

Рута Сепетис с история на края на режима на Чаушеску

С болезнените исторически теми, които избира за свои сюжети, чувствителното си перо и вдъхновяващите си персонажи Рута Сепетис печели любовта на милиони читатели по света и превръща „скритото в историята минало в част от колективното ни съзнание“.
Гостуването на Рута Сепетис ще се проведе на 6 декември в Мраморното фоайе на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации