Салонът на природата

 Салонът на природата

„Салонът на природата“ съчетава поезия и картини. Борис Христов е автор на стихове, а Милко Божков представя живопис, акварели и рисунки.
Поетът Борис Христов от години се вслушва в шепота на камъка. Първоначално размишлява върху причудливия рисунък на патините от лишеи и мъхове, опитвайки се да разгадае техния език, заключващ Времето с ключа на Мълчанието. Така се ражда „Каменна книга“. След това съотнася издирени, заснети камъни и преобразуваните им различности с мисли, породени от философи и поети, оставили свойте отпечатъци от думи (между V век пр.н.е. и ХХ век, от Лао Дзъ до Йосиф Бродски). Така се ражда антологията „Камък и слово“. Следват собствените му стихове, които редом с фотографиите вдъхновяват художника Милко Божков да коментира с езика на четката образите на камъка, окъпани от поезията. Така се ражда идеята за тази изложба – съчетание на поетично-философски и живописно-поетични творби.
Представени са 55 живописни произведения, своеобразен коментар и на фотографиите на поета, и на неговите размишления. В повечето от случаите резултатът опровергава тезата, че художникът трябва да се ограничи с „извайването на постамента“. 42 акварела и 40 рисунки с туш подкрепят живописта.
Изложбата е придружена от изданието на Методий Петриков „Салонът на природата“ и артпринтове на живописните творби.
„Салонът на природата“ е между 30 ноември 2021 и 6 февруари 2022 година в Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации