„Свят на ръба“ – разговори със Станислав Лем

 „Свят на ръба“ – разговори със Станислав Лем

„Свят на ръба” обхваща 16 завладяващи разговора със Станислав Лем. С големия полски фантаст и визионер разговаря полският критик и журналист Томаш Фиалковски на предела на миналия век и на прага на новото хилядолетие.
„Плаваме по течението на голяма река към непознат океан и се намираме едва в началото на пътешествието“, казва авторът на научнофантастичните шедьоври „Соларис“ и „Звездни дневници“. И разказва за детството си, за формирането си като човек и писател. Годините на германска и съветска окупация, стръмният път към литературата, човешката глупост, религията и науката, злото в историята, погрешните пътища на културата – по всички тези теми писателят говори откровено, без да крие страховете и надеждите си, и предупреждавайки за опасностите, които дебнат човечеството. Докъде ще ни доведат опитите за „ремонт“ на човека и кръстоската между технологиите и биологията, какви са перспективите пред науката, идва ли нейният край.
Забележителният фантаст, сатирик, хуманист, философ, футуролог, есеист и експериментатор Станислав Лем е носител на множество полски и международни награди и е преведен на над 40 езика, включително на български. Романите му „Соларис“, „Едем“, „Сенна хрема“, „Облакът на Магелан“, циклите му за роботите, за Ийон Тихи, за пилота Пиркс са любими на няколко поколения читатели.
Преводач на „Свят на ръба“ е Лина Василева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации