Сега импулсът е да се живее!

 Сега импулсът е да се живее!

Захария Хелингер – „Диня“

„Сега импулсът е да се живее!“ е международна изследователска изложба с участието на художници от Румъния, Франция, Нидерландия и Швейцария. Тя открива есенно-зимната програма на галерията на „Топлоцентрала“.
„Поканихме осемнадесет артистични инициативи от Румъния и региона да ни изпратят около петминутни видеоклипове, които улавят атмосферата на местата, където се намират, в селата, сред природата, извън големите градове. Те представляват само няколко от поредица подобни инициативи, които са част от сравнително нова и нарастваща тенденция. Това е извеждане на преден план на определен тип живот в природата, без тя да бъде колонизирана, и покана за преосмисляне на художествената работа на по-устойчиви прин-ципи, както и приемане на крехкостта като причина за засаждане на живот наоколо“, коментира Владия Михайлова, ръководител „Визуални изкуства“ в „Топлоцентрала“.
Днес някои биха приравнили устойчивостта с глупост, утопизъм, наивност. Защото светът се разпада на милиони неразбираеми парчета и явно реалистичното съзерцание на бедствието е всичко, което ни остава. За други обаче има семена, които трябва да се съберат и засеят отново, дъждовна вода, която да се съхранява, общности, в които да се инвестира и за които да се полагат грижи. „Ще поживеем и ще видим“, както гласи една поговорка. Стимулът за живот изглежда е единственото решение за бъркотията наоколо. Да живееш означава, че сегашното има смисъл, но тази вяра в живите далеч не е просто да се отдадеш на вечното „сега“, това е изпълнена форма на надежда. Някои биха го нарекли устойчивост и го свързват с умения и знания, които съществуват отдавна и продължават да се появяват отново – надграждани, следвайки предизвикателството на сегашното време… или с доверие към животински видове, които през повечето време вършат работата си за взаимна защита много по-добре от сложни и разрушителни химикали, произведени в запечатани лаборатории… или просто ще видят устойчивостта като блаженство от споделянето на реколти, идеи, приятели, прогнози и несигурност.
Успоредно с изложбата единственият български артист в нея Стоян Дечев ще покаже своята скулптура „Под налягане“. Стоян Дечев работи едновременно в България и Румъния. Тя използва особеностите на миналото предназначение на сградата на арт центъра и представя заплетена система от тръби, манометри и винтили с неясен произход и предназначение. Скулптурата е замислена като „алхимична“ инсталация, която ни препраща към теми от миналото и съвременноста.
„Сега импулсът е да се живее!“ ще бъде между 2 и 17 септември в галерия „Бял куб“ в „Топлоцентрала“.

Велин Манов

Подобни публикации