Седмица на скандинавското кино

 Седмица на скандинавското кино

Кадър от филма „Рицари на справедливостта“

След двегодишна пауза „Седмица на скандинавското кино“ се завръща.
Тази година за първи път ще бъдат показани и филми от Исландия. Подборката е с мотото „Светът на жените“ и включва 11 съвременни заглавия, сред които най-награждаваните филми на Севера за последните години и две свежи комедии.
Началото е на 3 октомври с норвежкото предложение за „Оскар“ от 2020 година „Надежда“ с режисьор Мария Сьодал – вълнуваща история за жена, която е изправена пред тежка диагноза. Филм, който въпреки сериозната тематика, вълнува, разсмива и оставя усещане за надежда. Веднага след него ще се прожектира миналогодишната номинация на Норвегия за „Оскар“, която достигна и до финалната петорка на Академията – „Най-лошата личност на света“ на режисьора Йоаким Триер.
Финландия е представена с екодрамата „Горският гигант“ и свежата комедия „Корави мадами“. Те ще бъдат показани на 4 октомври. На следващия ден, 5 октомври Швеция ще представи предложения за „Оскар“ за 2020 година „Чартър“ с режисьор Аманда Кернел и „Най-красивото момче на света“, който миналата година взе голямата награда за най-добър филм на фестивала „Мастър Ъф Арт“.
От Дания на 6 октомври ще бъдат показани два филма с участието на Мадс Микелсен – „Още по едно“ на Томас Винтерберг и „Рицари на справедливостта“ на Андерс Томас Йенсен, както и пожъналия успех на Берлинале ‘20 „Дива земя“ с режисьор Жанет Нордал. Финалът е на 7 октомври с вечер на Исландия и прожекция на женската комедия Stitch n’ Bitch на Гага Йорнсдотир и последното исландско предложение за „Оскар“ „Агнец“ с режисьор Валдимар Йохансон, носител на специални награди от Кан и Европейската филмова академия.
„Седмицата на скандинавското кино“ ще бъде в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации