Силата на детското въображение в „Торта в небето“

 Силата на детското въображение в „Торта в небето“

„Торта в небето“ е обичан роман от италианския майстор на приказките Джани Родари. Той излиза в нов превод и с илюстрациите на италианската художничка Киара Балиони.
В него класикът на детската литература ни среща със загадката на летящата чиния. В една най-обикновена пролетна утрин, в най-обикновен краен квартал на Рим, над главите на най-обикновени хора се появява неидентифициран летящ обект. Той е голям и кръгъл и съвсем очевидно летяща чиния! Нещото прилича на голяма черна дупка в небето, а около него свети небесносин ореол. „Марсианците, марсианците!“ – чуват се уплашени слухове. „Не, това е краят на света!“ – твърдят други. Възрастните направо ще се побъркат. Улиците се пълнят със стълпотворение от хора – двама мъдри професори, които знаят всичко на света, пристигат, за да разрешат загадката на извънземните. Цял взвод войници, полицаи и пожарникари са готови да се намесят, ако нещата излязат извън контрол. Истински генерал също пристига на място, за да командва военната операция. Но както в повечето случаи, възрастните са безсилни пред лицето на подобни предизвикателства. Само двете деца Паоло и Рита могат да стигнат до дъното на летящата мистерия, която се оказва нещо далеч по-неочаквано, отколкото някой си е представял.
Необятната фантазия на Джани Родари за пореден път ни разкрива пъстрия неочакван свят, който живее в главата на всяко дете, стига само да повярва в силата на собственото си въображение.
Преводач на „Торта в небето“ е Иво Йонков. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации