Синелибри посреща писатели и кинотворци от цял свят

 Синелибри посреща писатели и кинотворци от цял свят

Кадър от филма „Обещания“ на Аманда Стерс

Международният кино-литературният фестивал Синелибри продължава с поредица от специални събития и гости от световна величина. Предстоят срещи с представителите на престижното международно жури в лицето на Оливие Бурдо, Аманда Стерс, Марио Григоров, Ясмин Пучи и Камен Калев.
Специалните събития с писателката и режисьорка Аманда Стерс, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство, са предвидени за 18 и 19 октомври. На 18 октомври във Френския институт тя ще представи своя роман „Обещания“.

„Обещания“ на Аманда Стерс

То ще бъде последвано от официална премиера на филма по книгата, който носи същото заглавие, „Обещания“, и е режисиран от авторката. Главните роли са поверени на Пиерфранческо Фавино, Кели Райли и Жан Рено. На 19 октомври, отново във Френския институт, ще бъде прожектирана комедията „Мадам“ в присъствието на Стерс, която е режисьор и автор на сценария, адаптиран за големия екран от Матю Робинс. Във филма участват Тони Колет, Роси де Палма и Харви Кайтел.
На 19 октомври. във Френския институт е дългоочакваната литературна среща с нашумелия френски писател Оливие Бурдо, автор на романа феномен „В очакване на Боджангълс“. Той ще представи новата си книга „Флорида“, издадена у нас преди броени дни.

„Флорида“ на Оливие Бурдо

На 20 октомври в кино „Люмиер“ е официалната премиера на филма „В очакване на Боджангълс“ на режисьора Режи Роансар в присъствието на писателя. В мелодрамата участват Виржини Ефира и Ромен Дюри. Двете събития предвиждат свободен разговор с публиката и време за автографи.
В рамките на дискусионен панел на тема „Холокост и съвременност“ организаторите ще срещнат публиката с талантливата Маги Перен, сценарист и режисьор на филма „Фалшификаторът“. В събитието на 22 октомври ще се включи и световноизвестният композитор от български произход Марио Григоров, автор на музиката. След дискусията в кино „Люмиер“ ще се състои премиерна прожекция на филма, който разказва действителната история на евреина Сиома Шьонхаус на фона на Втората световна война. Отново в рамките на дискусионния панел „Холокост и съвременност“ на 27 октомври в София ще гостува Жан-Филип Дагер, автор на пиесата „Сбогом, господин Хафман“. Тя вдъхва живот на едноименния филм, дело на режисьора Фред Кавайе. Събитието в Дома на киното предвижда разговор за процеса на адаптиране на пиесата и прожекция на филма – вълнуващ и проникновен разказ, който изследва отпечатъка на историята върху живота на трима души. В ролите влизат Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински и други. На 23 октомври в кино „Одеон“, в рамките на дискусионния панел „Холокост и съвременност“ и утвърдения вече дискусионен формат „Психоанализа и кино“, ще се обсъди драматичния романс „Изборът на Софи“. Дискусията ще бъде предшествана от специална прожекция на филма.
Синелибри 2022 продължава до 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, както и в онлайн платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации