Синелибри 2021 под мотото „Божествена комедия“

 Синелибри 2021 под мотото „Божествена комедия“

Седмото издание на кино-литературният фестивал Синелибри ще отбележи 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Това е причината форумът да премине под мотото „Божествена комедия“.
По традиция и тази година програмата предвижда два конкурса: за пълнометражен игрален филм и за късометражен филм. В синхрон с концепцията и ключовата визия на фестивала кинопродукциите извън официалния конкурс са разпределени в седем модула: Седмото небе, Седмото изкуство, Седемте морета, Седем чудеса, Лирата на Аполон, Плеяда, Седемте джуджета. Всеки модул се състои от седем филма. Модулът с филми, включени в престижния международен конкурс за пълнометражен игрален филм, носи името Плеяда и обхваща 7 филма със „звезден статус“, колкото са Плеядите в древногръцката митология, а късометражните филми, включени в програмата, са обединени в модула Седемте джуджета. Зад седемте струни на Лирата на Аполон, която символизира добродетели като умереност и равновесие, стоят 7 равноценни световни премиери.
Единственият кинофорум у нас, черпещ вдъхновение от литературни произведения и техния прочит на големия екран ще се проведе в осем български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора.
Официалната визия на фестивала е дело на талантливата художничка и визуален артист Мария Налбантова. Тя се изявява в областта на съвременните визуални изкуства, като експериментира с различни медии и техники: рисунка, колаж, художествена книга, инсталация, видео. Тук Мария интерпретира идеята за лавровия венец, който препраща към образа на Данте и взаимодействието между литературата, киното и изобразителното изкуство. Във визуалната иконография лавровият венец е символ на достойнство, слава, благородство и храброст, а в митовете на древна Гърция той е свързан с Аполон, покровителя на изкуствата и състезанията.
Синелибри е между 2 и 31 октомври.

Велин Манов

Подобни публикации