„Синовете на Джо“ – последна част от „Малки жени“

 „Синовете на Джо“ – последна част от „Малки жени“

„Синовете на Джо“ от американката Луиза Мей Олкът e завършекът на тетралогията започнала с „Малки жени“ и продължила с „Добри съпруги“ и „Малки мъже“. Написани преди повече от от 150 години, книгите се смятат за шедьоври на детската класика и оставят отпечатък в световната литература с непреходните си послания.
Десет години след края на „Малки мъже“ отново се отварят вратите на имението „Пламфийлд“. Някогашната бунтарка Джо и съпругът ѝ професор Баер са го превърнали в необикновено училище – убежище за дузина момчета в нужда от дом и подкрепа. Днес синовете на Джо, включително обещаващият музикант Нат, морякът Емил и буйният Дан, вече са пораснали и са поели по трънливия път в света на възрастните, където ги очакват първите триумфи и разочарования, успехи и несгоди. Някои от тях ще отпътуват далече от дома, някои ще преживеят падения, душевни бури и крушения, някои ще изпитат истинска любов, а други ще разберат точно колко боли разбитото сърце. Но винаги напътствани от заръките, добротата и обичта на жената, посветила живота си на тях, те ще се завръщат обратно към стария „Пламфийлд“, за да разкажат за новите си приключения, да излекуват раните си и да се изправят пред предизвикателствата на бъдещето с нови сили. С присъщата си топлина и емоционалност, в „Синовете на Джо“ Луиза Мей Олкът отново се гмурва в онзи преходен момент на ръба между детството и младостта, в който мечтите са по-смели и цветни, а всеки провал – по-тежък и труден за преглъщане.
Вдъхновила десетки филмови и телевизионни адаптации, мюзикъли, опери и безброй разкази и книги, създадени около героите, поредицата „Малки жени“ намира своя логичен и блестящ завършек в една вълнуваща, сърцата и топла история, в която читателите ще се влюбят и завинаги ще носят със себе си.
Преводач на „Синовете на Джо“ е Росица Тодорова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации