„Синът“ на Флориан Зелер на Синелибри

 „Синът“ на Флориан Зелер на Синелибри

Психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер ще има премиера по време на осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри. Филмът ще бъде прожектиран непосредствено след церемонията по награждаване на победителите от конкурсната програма на кинофорума.
След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година именитият драматург и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да предложи екранизация на още една своя хитова пиеса – „Синът“. Припомням, че през 2021 година филмът „Бащата“ беше номиниран от Академията в шест категории и спечели „Оскар“ в две от тях – за най-добър адаптиран сценарий и за главна роля на Антъни Хопкинс. Интериорната драма отнесе стотици отличия, сред които. „Сезар“ 2022 за най-добър чуждестранен филм и BAFTA за сценарий и главна роля на Антъни Хопкинс. Публиката на Синелибри също успя да се наслади на „Бащата“, нещо повече – прожекциите напълниха залите, а удовлетворението на зрителите на остана скрито.
За сценария на „Синът“ Зелер отново се е доверил на Кристофър Хемптън. В ключовите роли блестят Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и Антъни Хопкинс. Филмът ще има своята световна премиера в конкурса на 79-ия Международен филмов фестивал във Венеция утре, 7 септември. Премиерата му в Северна Америка ще се състои на Международния филмов фестивал в Торонто.
И двете пиеси на Флориан Зелер са добре известни на българската публика благодарение на постановките на Народния театър „Иван Вазов“ под режисурата на Диана Добрева. В „Бащата“ главната роля е поверена на Владимир Пенев, а в „Синът“ играе Захари Бахаров. У нас са поставяни и се играят и неговите пиеси „Истината“, „Само час спокойствие“, „Иначе казано“ и други.
Прожекцията на „Синът“ ще бъде на 21 октомври в зала 1 ще се състои на 21 октомври.
Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, като отново ще има паралелно дигитално издание в онлайн платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации